Czysta ekologicznie, produkowana w trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowie zwierząt hodowlanych i szalenie modna. Żywność BIO dała się poznać jako dobra alternatywa dla żywności konwencjonalnej i zyskała uznanie konsumentów. Zainteresowanie produktami ekologicznymi odbiło się szerokim echem, doprowadzając do rozwoju tej gałęzi przemysłu spożywczego na rynku światowym. Czy jest bogatsza o składniki odżywcze i witaminy? Sprawdzamy, o co tyle szumu!
Odpowiednia produkcja to lepszy skład
Naturalna żywność to trend – produkty BIO plasują się w czołówce produktów najchętniej wybieranych przez osoby zainteresowane zdrowym stylem życia – zróżnicowaną dietą i aktywnością fizyczną. Nie bez powodu. Kontrolowana produkcja zapewnia ochronę środowiska naturalnego, jednocześnie ograniczając wykorzystywanie środków chemicznych w uprawach roślin i produkcji leków dla zwierząt hodowlanych (produkty BIO w co najmniej 99% muszą pochodzić z upraw lub hodowli ekologicznych). Produkty ekologiczne są zatem w mniejszym stopniu narażone na skażenie środkami chemicznymi. Nie oznacza to jednak, że są od nich wolne. Wynika to jednak z ogólnego zanieczyszczenia środowiska naturalnego, a nie błędów na etapie produkcji.
Produkcja z zachowaniem rygorystycznych standardów ma wpływ na jakość i skład żywności. Eksperci potwierdzają, że produkty BIO (w tym również najczęściej wybierane produkty mleczne, warzywa i owoce, mięso i napoje pochodzenia naturalnego) charakteryzują się mniejszym stężeniem szkodliwych substancji i zawierają większą ilość związków fenolowych i mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i karotenoidów, a także – mają większą gęstość energetyczną.
Produkty BIO to inwestycja w zdrowie
Produkty BIO charakteryzują się lepszym składem, a w konsekwencji – pozytywnym wpływem na zdrowie. Przypuszcza się, że żywność ekologiczna może wspierać leczenie licznych chorób, w tym miażdżycy i nowotworów. Ze względu na wyraźnie niższe stężenie substancji chemicznych powinna stanowić podstawę żywienia dzieci i osób starszych.
Zdrowy tryb życia nie jest sezonowym trendem. Moda na zdrowe odżywianie zyskuje coraz większe poparcie i nic nie wskazuje na to, żeby miało się to zmienić. Jak dokonywać mądrych wyborów i inwestować w zdrowie? Sam wybór produktów BIO nie wystarczy. Warto wiedzieć, jak robić to dobrze. A o błąd nietrudno – zwłaszcza że producenci żywności niejednokrotnie uciekają się do nieuczciwych praktyk, używając przymiotników „zdrowy”, „naturalny” lub „fit” w odniesieniu do żywności konwencjonalnej. Jak mądrze wybierać produkty BIO, żeby nie przepłacić i przede wszystkim – nie dać się nabrać?
Oryginalne produkty BIO. Jak je rozpoznać?
Żywność BIO powinna pochodzić wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Wybierając konkretne produkty, należy zwrócić uwagę na okres przydatności do spożycia (w przypadku produktów pochodzących z upraw lub hodowli ekologicznych jest ona wyraźnie krótsza w porównaniu do żywności konwencjonalnej) oraz dodatkowe oznaczenia. Opakowanie oryginalnych produktów BIO musi być opatrzone informacją o treści „produkt rolnictwa ekologicznego” lub „rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE.” Dodatkowo nie może zabraknąć kodu jednostki certyfikującej, danych producenta i unijnego logo do oznaczania żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej – tzw. euroliścia.
Najlepsze z najlepszych – które produkty BIO szczególnie warto wybierać?
Przygoda z żywnością BIO nie komplikuje codziennych zakupów. Oferta produktów pochodzących z upraw i hodowli ekologicznych jest bogata i obejmuje zarówno owoce i warzywa, jak i przetwory mleczne, mięsa, pieczywo i napoje pochodzenia naturalnego. Które z nich szczególnie warto wybierać?
Przede wszystkim – te owoce i warzywa, które dotychczas obierałeś z obawy o obecność pestycydów i środków chemicznych w skórkach. Odrobinę więcej warto zatem zapłacić za jabłka, gruszki, sałatę, pomidora lub paprykę. Dobrym wyborem będzie także chleb BIO. Decyduje o tym fakt, że ziarna zbóż, podobnie jak owoce i warzywa, są narażone na kontakt z pestycydami. Warto też przemyśleć wybór mięsa pochodzącego z certyfikowanych i kontrolowanych hodowli, gwarantujących zwierzętom znacznie lepsze warunki bytowe. Co więcej, takie mięso nie jest dodatkowo szpikowane sztucznymi paszami i stymulatorami.
Waga pod kontrolą. Jak jeść produkty BIO?
Produkty BIO wykazują pozytywny wpływ na zdrowie. Mimo zapewnień niektórych producentów, żywność BIO nie jest żywnością „FIT”, zatem wykorzystywanie jej w codziennej diecie będzie wymagało przestrzegania zapotrzebowania kalorycznego. Zwłaszcza że najczęściej nie zawierają mniej soli, cukru bądź tłuszczu.
Ekologiczna pielęgnacja – poznaj kosmetyki BIO
Produkty BIO to nie tylko żywność. Uznaniem wśród konsumentów cieszą się również ekologiczne kosmetyki, wytwarzane bez udziału syntetyków, parabenów i sztucznych zapachów. Dodatkowo muszą być antyalergiczne i nietestowane na zwierzętach. Weryfikacja takich informacji jest jednak nieco trudniejsza niż w przypadku żywności.